Puijon hiihtoseura on perinteikäs talviurheiluseura, jonka juuret johtavat jo 1930 -luvulle. Hiihtoseura jakaantuu neljään eri jaostoon; Mäkituomari-, Mäki-, Ampumahiihto-, ja Hiihtojaostoon.

Puijon hiihtoseura, eli PHS, on tunnettu erinomaisista valmentajistaan sekä urheilijoistaan. Pohjois-Savolaisia talviurheiluun kannustava seura on jäsenmäärältään noin 600 henkilöä. PHS on kokenut Urheilutapahtumien järjestäjä, ja on ollut mukana monissa suurissakin tapahtumissa.

Mäkikotkat kouluttavat pieniä

Puijon mäkijaosto järjestää mäkikotkakoulun, joka on ensisijaisesti suunnattu noin 6-11 vuotiaille pikku hurjapäille. Harrastamaan on tervetullut kuka tahansa. Laji ei vaadi muuta kuin uskallusta, ja aloittaminen on helppoa. Alkuvaiheessa on mahdollista lainata tarvittavia välineitä seuralta, joten omien varusteiden ostaminen voi odottaa harrastuksen aloittamisen jälkeiseen aikaan. Hiihtosuksilla liikkuminen tehdään koulutuksessa tutuksi, ja mäkiin pääsee heti taitojen karttuessa harjoittelemaan. Mäkikotkat harjoittelevat kerran viikossa, ja hintakaan ei päätä huimaa. Kouluun voi mennä kertaluontoisesti kolmen euron kertamaksulla, tai vastaavasti koko kauden lumikelit saa hyödynnettyä 20 eurolla. Kertaluontoisen kokeilun voi tehdä mäkikotkien mukana maksutta kaksi kertaa. Koko kausi käsittää yleensä noin 10 kerran kokonaisuuden, ja mukaan et tarvitse muuta, kuin omat sukset, ja kelin mukaisen vaatevarustuksen.

Haukat ja pujon peipposet jo kokeneimmille harrastajille

Elämyksiä tarjoava laji on erittäin monipuolista, ja taitoa vaativaa puuhaa. Koordinaatiokykyä ja tasapainoa vaativa laji on siinä mielessä monipuolista, että näitä taitoja voi harjoitella muutenkin kuin mäkeä hyppäämällä. Aloittelijaryhmät aloittavat harrastuksen kevyesti, ja kelien ollessa parhaimmillaan harjoituksia järjestetään vähintään kerran, enintään kaksi kertaa viikossa. Mäkihyppelyn lisäksi ryhmässä harjoitellaan hiihtoketteryyttä, ja huonon sään sattuessa harjoituksia siirretään sisälle sali vuoroon. Mäkihypyn harrastuksen voi muovimäkien ansiosta aloittaa myös kesällä, ja näin harrastus pitää pintansa läpi vuoden. Alkavista kursseista ja ryhmistä saa lisätietoa Puijon kotisivuilta.

Onko turvallinen harrastus lapselle?

Kun edetään lapsen yksillölisten taitojen edetessä, mäkihyppy on erittäin turvallinen laji harrastaa. Sääolosuhteiden ja varusteiden, sekä oikean asenteen ollessa kohdillaan loukkaantumiset ovat erittäin harvinaisia. Omin päin harrastamisessa sattuvia vahinkoja tapahtuu huomattavasti enemmän. Aloittajan iästä riippumatta hypyt aloitetaan pienimmästä mäestä, jotka tarjoavat 4-6 metrin hyppyjä. Kehitys, jonka mukaan tästä jatketaan, on hyvin yksilöllistä, ja paljon hyppyjä tehnyt 11-vuotias voi hypätä jo H128 mäestä.

Edullinen harrastus

Edellä mainittiinkin jo ensikokeilijan tutustumiskerroista, ja vain muutaman euron maksuista. Aktiiviharrastajille maksut nousevat hieman, mutta valmennus on silti edullista. Aktiiviharrastajalle talvikauden maksu on 150€, ja kesäkauden 100€.Suurimmat kustannukset lajissa tulee mahdollisista kisamatkoista, ja niistä aiheutuvista mahdollisista majoituskuluista. Alkuvaiheessa matkakustannuksia ei synny, mutta jo 12-14 vuotiaita menestyjiä kannustetaan lähtemään kisoihin mukaan. Menestys näissä kisoissa valmistaa nuorta menestymään. Varusteita voi lainata seuroilta ensin alkuun, mutta aktiiviharrastajaksi ryhdyttäessä nämä on hankittava itse. Varusteet ovat kuitenkin suhteessa edullisia, koska ne kelpaavat nuorillakin useamman kauden ajan.

Onko harrastus vain lapsille?

Luonnollisesti monta vuotta kestänyt mäkihyppy harrastus ei lopu kuin seinään, kun ikävuosia pamahtaa tarpeeksi paljon mittariin. Puijon Hiihtoseura valmentaa myös akateemikkoja ja huippu urheilijoita. PHS on yksi suomen menestyneimpiä mäkihyppääjien valmentajia koko Suomessa, ja sen puolesta puhuvat jäsenmäärä, ja tunnetut suomalaiset hiihtäjänimet. Harrastus on monille tavoitteellista, mutta vaikkei aktiivisisesti mäkiä hyppisikään, löytyy aikuisille harrastajille täältä myös oma paikkansa. Moni kuvailee mäkihyppyä parhaaksi harrastukseksi, mitä ihminen voi tehdä. Puomilla istuessaan ei voi tehdä muuta kuin keskittyä tulevaan hyppyyn. Tietynlainen omistautuminen tekemistä kohtaan tekee hyvää niin keholle, kuin mielellekin. Mikäli itse on kiinnostunut mäkihypystä, muttei puomilta uskalla laskea alas, voi liittyä erityiseen mäkituomarikouluun, joka puolestaan tukee harrastustoimintaa.