SUOMALAISIA MÄKIHYPPÄÄJIÄ

post thumb
Talviurheilu
by Veera/ on 26 Mar 2021

SUOMALAISIA MÄKIHYPPÄÄJIÄ

Suomalaisia mäkihyppääjiä on ilo katsella, sillä he ovat tuoneet niin paljon mitaleita Suomelle arvokisoissa. Mäkihypyn todellista kulta-aikaa oli 1980 ja 90-luvut, jolloin suomalaiset suorastaan kahmivat mitaleita kansainvälisellä tasolla. Varsinkin Matti Nykäsen ura on vertaansa vailla, sillä hän voitti useita kultamitaleita sekä olympialaisissa että maailmanmestaruuskilpailuissa. Lisäksi Suomen maajoukkueen taso oli yleisestikin kova ja joukkuekilpailuista tuli useita mitaleita.

SUOMALAISIA MÄKIHYPPÄÄJIÄ HISTORIASSA

Suomessa on hypätty mäestä jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Ensimmäinen menestyjä mäkihypyn parissa oli Tauno Lairo, joka pärjäsi mainiosti kansainvälisissä kilpailuissa 1950-luvulla. Ensimmäinen todellinen näyttö oli mäkihypyn ME-tulos vuonna 1951, jolloin hän oli kilpailemassa Obersdorfissa. Siellä Lairo hyppäsi 139 metriä pitkän hypyn, joka oli silloin uusi maailmanennätys.

Mäkihyppy alkoi saavuttamaan yhä suurempaa suosiota Suomessa 1950-luvulta eteenpäin. Menestystä tuli tasaisesti ja se nousi uudelle tasolle 1980-luvulle tultaessa. Tuolloin suomalaiset mäkihyppääjät, kuten Matti Nykänen, Jari Puikkonen sekä Jani Soininen alkoivat pärjätä kisoissa todella hyvin. 1990-luvulla menestys jatkui ja uutena nimenä tuli esiin Toni Nieminen. Hän omaksui uudenlaisen hyppytekniikan nopeasti ja menestyi loistavasti 1990-luvun alkupuolella.

MÄKIHYPPY TULEVAISUUDESSA

Suomessa mäkihyppy tulee todennäköisesti aina säilyttämään tärkeän osan suomalaista urheilua. Vaikka harrastajamäärät ja kilpailumenestys ei ole ollut aivan samalla tasolla kuin aikaisemmin, uusia menestystarinoita tulee ennemmin tai myöhemmin. Suomessa on hyvät olosuhteet mäkihyppäämisen harjoitteluun ja junioreilla on hyvät mahdollisuudet kehittää itseään.