LUISTELU JÄRVEN JÄÄLLÄ

post thumb
Talviurheilu
by Veera/ on 12 Jun 2021

LUISTELU JÄRVEN JÄÄLLÄ

Luistelu järven jäällä on ihanan tunnelmallista parhaimmillaan ja niin voi suorittaa mukavia retkiä yksin tai porukassa. Kuumaa kaakaota termospulloon ja reppu selkään vain. Joissain kaupungeissa ylläpidetään järven jäällä kulkevia reittejä, jotka ovat juuri tällaiseen retkeilyyn kuin tehtyjä. Lumisateen jälkeen on vain maltettava odottaa, että reitit saadaan avattua jälleen. Järven jäällä pääsee lenkkeilemään luistimet jalassa oikein kunnolla ja innokkaimmat hommaavatkin retkiluistimet joilla pidemmät matkat sujuvat mukavammin.

MITEN LUISTELU JÄRVEN JÄÄLLÄ EROAA JÄÄDYTETYSTÄ LUISTELURADASTA?

Kun luistelukenttä jäädytetään, se tehdään mahdollisimman tasaiseksi ja sileäksi. Sitä pidetään auki ja huolletaan pitkin talvea tarvittaessa. Jos haluaa pelata vaikka jääkiekkoa porukalla järven jäällä, on se ensin itse omin voimin kolattava puhtaaksi lumesta. Jää voi myös olla epätasaisempaa, jolloin rosoihin kompastuminen on aina mahdollisuus. Luonto kun ei jäädytä vain tasaista kenttää.

Talviurheilu on usein suoritettava pimeän aikaan, koska aurinko laskee melko aikaisin. Luonnon jäällä ei erikseen yleensä valoja ole saatavilla ja näkyvyys heikkenee melko pian, ellei itse keksitä siihen ratkaisua. On oikeastaan mielipidekysymys, kumpi jää on parempi luisteluun. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Kaukalossa luistellessa voi tulla aika pitkäksi, jos haluaa mennä pidemmän matkan kun taas järvellä tämä antaa vaihtelevia maisemia.

SUOMEN MATKALUISTELURADAT

Suomen luisteluliitto ylläpitää listaa, jossa esitellään Suomen matkaluisteluradat. Sieltä on hyvä katsoa vinkkejä, minne suuntaan pyyhältää seuraavaksi luistelua harrastelemaan. Vaihtelu virkistää ja uudet maisemat ovat aina kivoja. Jos intoa riittää, voi luistelureitin suunnitella ja toteuttaa myös itse. Ehkä siihen tarvitaan enemmän välineistöä kuin kola, mutta kaikki kivahan lähtee aina hyvästä ideasta.