SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT

post thumb
Talviurheilu
by Veera/ on 14 Nov 2021

SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT

Suomalaiset naishiihtäjät ovat maailmanmestaritason huippuhiihtäjiä. Suomalaiset ovat hiihtokansaa ja meille on maastohiihdolla aivan erityinen paikka sydämissämme. Hiihto on laji, joka on jo vuosikaudet innostaneet suomalaisia istumaan TV:n ääreen arvokisojen aikaan. Suomalaisia legendaarisia naishiihtäjiä löytyy aina 1950-luvulta nykypäivään asti. On oikeastaan pitkä perinne, että juuri suomalainen naishiihtäjä pärjäävät arvokisoissa. Hiihdon taso on toisinaan notkahdellut, kun menestyneet konkarit ovat jääneet sivuun ja nuoremmat tulokkaat eivät ole olleet vielä valmiita voittamaan.

ENSIMMÄISET SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT HUIPULLA

Esittelemme suomalaiset naishiihtäjät kautta aikojen ja kenestä olisikaan parempi aloittaa, kuin Siiri ”’Äitee” Rantasesta. Hän menestyi 1950-luvulla hiihdossa ja oli Suomen mestari myös maastojuoksussa sekä maantiepyöräilyssä. Rantanen valittiin kolmesti vuoden naisurheilijaksi. Lisäksi Lahden kaupunki myönsi hänelle vuonna 1995 Lahti-mitalin. Hänet on palkittu myös monilla muilla tunnustuksilla. Hänen saavutuksiinsa kuuluu yksi kultamitali olympialaisissa ja kolme olympiapronssia sekä kolme maailmanmestaruutta ja kaksi pronssimitalia maailmanmestaruuskilpailuissa.

Vuonna 1947 syntynyt Helena Takalo oli supermenestynyt 1970-luvun lopulla. Hän voitti yhden olympiakullan, kolme olympiahopeaa, yhden olympiapronssin, kaksi maailmanmestaruuskultaa ja kolme maailmanmestaruuspronssia. Hilkka Riihivuori, syntynyt 1952, hiihti Takalon kanssa samoihin aikoihin. Hänen parhaimmat kilpavuotensa ovat 1970- ja 1980-luvuilla. Urheilu-uransa jälkeen hän työskenteli vuoteen 2012 Tampereen kaupungilla liikuntasihteerin virassa. Hänen saavutuksensa ovat neljä olympiahopeaa, yksi maailmanmestaruus, kaksi maailmanmestaruushopeaa ja kolme maailmanmestaruuspronssia.

SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT KAUTTA AIKOJEN

Suomalaiset naishiihtäjät ovat olleet kovia tuloksen tekijöitä ladulla. Ehkä kaikista tunnetuin on kuitenkin Marja-Liisa Kirvesniemi. Moni nuoremmista ei ehkä tiedäkään, että Kirvesniemeä kutsuttiin aluksi ikuiseksi epäonnistujaksi, kunnes ura kääntyi nousuun. Häntä pidetään kaikkien aikojen menestyneimpänä naishiihtäjänä Suomessa. Kirvesniemi voitti vuonna 1983 hiihdon maailmancupin ensimmäisenä suomalaisena hiihtäjänä. Kaikkiaan hän voitti maailmancupin kaksi kertaa ja oli kerran kolmas. Hänen uransa saavutukset ovat kolme olympiakultaa, neljä olympiapronssia, kolme maailmanmestaruutta ja viisi maailmanmestaruushopeaa.

Suomalaiset naishiihtäjät ovat olleet poikkeuksellisen menestyneitä. Mainittujen lisäksi kaikista korkeinta kansainvälistä mainetta ovat saavuttaneet Marjo Matikainen, joka voitti olympiakultaa ja oli nelinkertainen maailmanmestari sekä Pirkko Määttä kolmella olympiapronssilla ja yhdellä maailmanmestaruudella. Virpi Sarasvuo, entinen Kuitunen, on voittanut kuusi maailmanmestaruusmitalia ja saanut olympiamitalin. Hän on ainut Lahden 2001 kisoissa kilpailukiellon saanut, joka on palannut takaisin kansainväliselle huipulle.

VIIHDETTÄ JA SUURIA RAHOJA – SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT MENESTYVÄT EDELLEEN

Hiihtäminen on yhtä lailla kovaa kilpailua kisaajille ja viihdettä katsojille kuten pasianssi. Hiihdosta voi lyödä myös vetoa ja kuten muustakin huippu-urheilusta, joten hiihdossa liikkuvat suuret rahat. Rahaa on pelissä sponsorisopimuksissa ja palkinnoissa. Hiihtäjät elättävät itsensä hiihtämisellä ja erilaiset sponsorisopimukset tuovat heille suuren osan tuloista. Hiihtäjien pitää myös ajatella aikaa kilpaurheilun jälkeen. Urasuunnittelua on tärkeää tehdä hyvissä ajoin, koska kilpaurheilun jälkeenkin on vielä pitkä elämä edessä ja toinen ura alkamassa.

Krista Pärmäkoski on tämän päivän huippuhiihtäjä, joka on niittänyt menestystä vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 1990 syntynyt hiihtäjä on osoittanut kykynsä pärjäämällä mitalisijoille suurkilpailuissa. Hänellä on maailmanmestaruushopea yhdistelmäkilpailuista. Pärmäkosken kaikista kovimmat saavutukset ovat ehkä vielä edessäpäin. Hänellä on kaikki edellytykset kirkkaimmalle huipulle. Myös nuoremmista ikäluokista on nousemassa uusia tähtiä suomalaisen hiihtotaivaan iloksi.

SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT MENESTYVÄT KOVALLA TYÖLLÄ

Hiihtokalenteri näyttää tulevat hiihtokilpailut, joissa suomalaiset tulevat tähdet sekä nykyiset hiihtäjät kilpailevat maineesta ja kunniasta. Menestys ei tule ilmaiseksi ja sen kaikki huippu-urheilijat tietävät paremmin kuin hyvin. Suomalaisten hiihtäjien menestyksen takana on toki lahjakkuutta, mutta ennen kaikkea paljon kovaa työtä. Kilpahiihtäminen vaatii harjoittelua ympäri vuoden. Se on omistautumista ja itsensä voittamista.

Hiihto on eräänlainen kansallislaji suomalaisille. Sen takia onkin ehkä kunniakasta menestyäkin juuri hiihtäjänä edustamalla tätä pohjoista ja kylmää maata. Suomalaiset hiihtäjät tunnetaan maailmalla maailmanmestareina ja kovina kilpailijoina. Erityisesti Norja, Venäjä ja Ruotsi ovat olleet niitä ”pahimpia” vastuksia suomalaisille kautta historian.

Suomalaiset naishiihtäjät ovat maailmanmestareita ja olympiavoittajia. Menestyneet naishiihtäjät ovat inspiroineet nuorempia ikäluokkia tavoittelemaan menestystä. Jokaisen aloittelevan kilpahiihtäjän unelmana on laskea alas stadionalueelle, jossa hiihdetään viimeiset rataosuudet yleisön kannustaessa sekä sinivalkolippujen liehuessa. Se on hetki, jota ei koskaan unohda. Suomalaiset hiihtäjät ovat tuon hetken kokeneet monesti ja toivottavasti kokevat sen vielä tulevaisuudessakin. Odotamme voittoja tälle suurelle hiihtomaalle edelleen.