TUNNETUT SUOMALAISET HIIHTÄJÄT

post thumb
Talviurheilu
by Veera/ on 25 Aug 2021

TUNNETUT SUOMALAISET HIIHTÄJÄT

Suomalaiset hiihtäjät ovat tunnettuja niin Suomessa kuin maailmallakin. Suomi tunnetaan talviurheilumaana ja hiihdon Suomenmestaruuskilpailuja onkin käyty jo vuodesta 1909 lähtien. Suomalaiset rakastavat hiihtoa ja hiihdon seuraamista, joten tunnetuimmat Suomen hiihtäjät ovat vähintään nimeltä lähes jokaiselle suomalaiselle tuttuja. Seuraavaksi tutustutaan muutamiin Suomen tunnetuimmista hiihtäjistä hiihdon eri kisatyypeissä. Lue esimerkiksi hiihdon, maastohiihdon ja ampumahiihdon parhaimmista suomalaisista urheilijoista menneisyydestä tähän päivään!

AMPUMAHIIHDON TUNNETUT SUOMALAISET HIIHTÄJÄT

Suomen hiihtäjät ovat tunnettuja etenkin ampumahiihto-kategoriassa. Juuri ampumahiihtäjät ovatkin hiihtäjistä Suomen suosituimpia maailmalla. Ampumahiihdon ykkösnimiin kuuluu etenkin Kaisa Mäkäräinen, joka on moninkertainen maailmancupin voittaja. Kaisa Mäkäräinen on ollut lajin huipulla vuosia. Hänen suosionsa ei myöskään rajoitu pelkästään Suomeen, vaan hän on suosittu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hän lopetti kansainvälisen kilpauransa maaliskuussa 2020.

Toinen ampumahiihdon huippuihin kuuluva hiihtäjä on Mari Eder, entiseltä nimeltään Laukkanen. Hän on sijoittunut parhaimmillaan hiihdon maailmancupissa viidenneksi Sotšin sprintissä vuonna 2013. Hän myös esimerkiksi saavutti ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa jo vuonna 2017 Norjassa voitettuaan pikakilpailun. Hän voitti myös seuraavana päivänä käydyn hurjan takaa-ajokilpailun. Mari Eder oli 26. maailmancupin lopputilanteessa.

MAASTOHIIHDON TUNNETUT SUOMEN HIIHTÄJÄT

Tunnetuimmat suomalaiset hiihtäjät maastohiihdossa ovat etenkin Marja-Liisa Kirvesniemi, Aino-Kaisa Saarinen ja Mika Myllylä. Mara-Liisa Kirvesniemi on suomalainen hiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja. Aino-Kaisa Saarinen on myös jo uransa lopettanut maastohiihtäjä ja lajinsa moninkertainen maailmanmestari sekä olympiamitalisti. Mika Myllylä on arvokisamitalien määrällä mitattuna yksi menestyneimpiä suomalaisia maastohiihtäjiä yhdessä Marja-Liisa Kirvesniemen ja Aino-Kaisa Saarisen kanssa. Hänellä on 15 arvokisamitalia. Hän myös voitti olympiakultaa perinteisen hiihtotavan kisoissa sekä neljä maailmanmestaruutta.

Parhaat suomalaiset hiihtäjät maastohiihdossa -listan kärkeen kuuluu tietenkin myös Veikko Hakulinen. Hän hiihti silloin kun sukset oli vielä oikeasti tehty puusta. Hän saavutti urallaan kolme olympiakultaa ja yhteensä seitsemän olympiamitalia. Muita tunnettuja maastohiihtäjiä ovat esimerkiksi Juha Mieto, Kalevi Hämäläinen ja Eero Mäntyranta.

MENESTYNEIMMÄT SUOMALAISET HIIHTÄJÄT

Suomalaisista on voittanut aikojen saatossa eniten hiihdon MM-mitaleja Klaus Karppinen. MM-mitalien määrässä mitattuna toinen menestynein suomalainen hiihtäjä on Aino-Kaisa Saarinen. Suomessa riittää kuitenkin monia muitakin monissa eri hiihtolajeissa maailmanlaajuisesti menestyneitä hiihtäjiä, jotka ovat myös tutustumisen arvoisia kaikille hiihdosta kiinnostuneille. Hiihtäjiin voi tutustua esimerkiksi netin ja dokumenttien kautta tai kisoja seuraamalla. Esimerkiksi suomikasino.com tarjoaa mahdollisuuden voittaa ylimääräistä rahaa MM-kisoihin matkustamista varten.

Menestyneimpiin suomalaisiin hiihtäjiin kuuluu myös esimerkiksi Harri Kirvesniemi. Hän on hiihdon maailmanmestari ja kuusinkertainen olympiamitalisti. Hän lopetti uransa vuonna 2001jäätyään kiinni dopingista. Hän on myös eniten olympiamitaleita saanut suomalaisurheilija, jolla ei ole yhtään olympiakultaa. Sen sijaan Harri Kirvesniemellä on ennätykselliset kuusi olympiapronssia.

MENESTYNEET SUOMALAISET HIIHTÄJÄT NYKYÄÄN

Nykypäivän hiihto Suomessa on myös menestyksekästä monien huippuhiihtäjien ansiosta. Esimerkiksi Iivo Niskanen on suomalainen maastohiihtäjä ja kaksinkertainen olympiavoittaja. Hän muun muassa voitti MM-kultaa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan matkalta vuonna 2017. Hänet on myös valittu kolmesti vuoden urheilijaksi. Muita edelleen kilpailevia tunnettuja hiihtäjiä ovat esimerkiksi Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

Suomalaisten hiihtäjien seuraamiseen on kotimaassa loistavat mahdollisuudet. Suomalaiset rakastavat hiihtoa, joten eri kisat lähetetään niin TV:stä kuin monia muitakin medioita pitkin. Jokainen pääsee siis halutessaan seuraamaan suomalaisten hiihtäjien kisaamista eri kisoissa.

Suomalaiset hiihtäjät ovat menestyneet vuosikymmenestä toiseen. Kaikkia menestyneimpiin kuuluvia hiihtäjiä ei siksi ole edes mainittu tässä tekstissä, sillä heitä on runsaasti. Hiihtäjien lisäksi Suomesta löytyy menestyneitä mäkihyppääjiä, joista voi lukea lisää esimerkiksi Puijon kisat -blogista. Suomen ja maailman hiihtokisoissa riittää myös useita eri genrejä, joissa kaikissa on omat menestyneet hiihtäjänsä.